Tenuta Montagnani

Co’l Botto 2018
Geproefd op 23 juli 2021

De Kleine Wijnboer is specialist in het vinden van bijzondere wijnen met een verhaal. Ga maar even zitten, want hier komt-ie. 

Toen Federico Montagnani's opa overleed, kreeg hij een erfenis. Dit keer geen oude sok onder het matras, maar een oude verlaten wijngaard met druivenstokken waarvan hij niet eens wist wat het was. 'Dan maar gokken', dacht Federico. En hij beplantte de helft van het perceel met verdicchio. Je weet wel, die uit Jesi in de Marken. 

En natuurlijk kwam er op een dag een ampelograaf. Vineuse taal voor een druivenprofessor. Die keek, zag en was verwonderd. De tot dan toe uitgestorven druif verdacchio bleek toch nog te bestaan. 

Daar maakt Federico tegenwoordig mousserend wit van. 50/50 dat wel. 50% verdacchio en (oeps, foutje bedankt...) 50% verdicchio. Alles aan deze bubbel is anders dan je denkt. Eigenaardige vorm fles, afgesloten met een kroonkurk, als ware het een pijpje Heineken. En dan ook nog eens ongefilterd. 

Verdicchio en verdacchio die zaten in een bootje. Verdicchio die viel d'r uit. Wie bleef er toen nog over? Appeltjes. Appelcider-achtige appeltjes om precies te zijn. Maar ook vers afgebakken croissantjes. Zo droog als een non in het gips. Beetje boers. Tikkie eigenaardig. Maar toch eigenlijk ook wel weer heel leuk om eens verdacchio in je glas te hebben. Een primeur mijnerzijds. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van De Kleine Wijnboer
Wit
Vernaccia di San Gimignano - Italië
verdicchio > verdacchio
13%
Te koop bij Prijs
De Kleine Wijnboer € 13,75
Wit
Vernaccia di San Gimignano - Italië
verdicchio > verdacchio
13%
Te koop bij Prijs
De Kleine Wijnboer € 13,75