Blend van zalema en colombard. Die laatste ken je misschien wel uit de Gascogne. Werd vroeger voornamelijk gebruikt voor de productie van Armagnac. Maar die drank wordt steeds minder verkocht, en dus ging men in die streek tafelwijnen maken van dezelfde druif.
Punt. Nieuwe zin. Zalema. Spaanse inheemse druif uit de provincie Huelva. In het zuiden van het land, tegen Portugal aan. Wordt van oorsprong gebruikt voor de productie van Condado Viejo en Condado Pálidao. Inheemse sherry-alternatieven en - je raadt het al - daar loopt de productie enigszins van terug. Want minder geliefd en ga zo maar door. Tafelwijnen van dezelfde druif zijn het antwoord van de wijnmakers.
Dat deze Zuid-Spaanse blend in alles doet denken aan een frisse en ongecompliceerde Côtes de Gascogne is daarom ook geen verrassing. Verwacht geen wonderen, maar laat je gerust 'verrassen' door Granny Smith met een citroenschilletje.
Wit van het type: doorlopen, doordrinken, voor de glasbak rechtdoor en dan naar rechts.