Onbekend maakt onbemind, wat de boer niet kent dat vreet-ie niet - tenzij het zo goed als gratis is. Zodoende is wijn uit onbekende gebieden goedkoop. En in veel gevallen ook een goede koop: slechts door kwaliteit te leveren kunnen de onbekende wijnboeren bekend worden, en uiteindelijk ook een Grote Naam worden. Waarna de prijzen omhoog kunnen.
Lekker voorbeeld van Spaanse wijn halverwege de carrièreladder: Rías Baixas in Galicië, Noordwest-Spanje. De druif van de witte wijn hier heet albariño. De wijn wordt vaak vergeleken met wijn van druif viognier. Sappig, fruitig, bloesemgeur, weelderig, zwoel, en toch ook fris en helder.
Tafereel in de wijnwinkel:
Niet-kenners: nounou, bijna een tientje, doet u mij voor dat geld maar een vette chardonnay!
Beetje-kenners: doet u mij dan maar een vette viognier!
Kenners: geen geld voor zo'n verrukkelijke albariño!