Domaine des Bérioles Tresaille, Tresallier - De Grote Hamersma

Domaine des Bérioles

Tresaille, Tresallier 2020
Geproefd op 22 augustus 2021

Domaine des Berioles is in 1976 gecreëerd door Olivier Teissèdre in het dorpje Cesset. Tegenwoordig wordt het gerund door drie jonge wijnmakers: zoon Jean Teissèdre zijn zus Sophie Roux en haar man Jérôme Roux. Het is 15 hectare groot en sinds 2019 biologisch gecertificeerd. 

We zijn hier in Saint Pourçain, een bijkans vergeten uithoekje van het grote Loirewijngebied. In de wijngaarden groeit, net als elders langs de Loire, beaujolaisdruif gamay, en ook bourgognedruiven pinot noir en chardonnay zijn hier te vinden. Plus de bijkans uitgestorven witte druif sacy, die ze hier om onbekende reden tressalier noemen.

Tot eind 19e eeuw de phylloxera, de druifluis de wijngaarden verwoestte stond heel Noordoost-Frankrijk vol sacy. Lees je over de vroegere wijngaarden van Parijs en verre omgeving en de lichte, om niet te zeggen dunne, zure witte wijn die er geoogst werd, dan lees je over sacy. 

Dun en zuur is geen probleem: als je maar streng snoeit en goed wijn kan maken, is het resultaat fruitig en goed droog. Op Berioles kunnen ze zelfs weergaloos goed wijn maken. Hun sacy biedt krokant rijp fruit, frisse zuren, een vleug citrus, lentegeuren, bloesem… Vol en fris, meeslepend spannend. Onbegrijpelijk dat druif sacy bijna uitgestorven is en Saint-Pourçain zo onbekend is.

wine-score-star
Wit
- Val de Loire - Frankrijk
Producent: Domaine des Bérioles sacy
13%
licht
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Farmer Wijnen € 16.99
wine-score-star
Wit
- Val de Loire - Frankrijk
Producent: Domaine des Bérioles
sacy
13%
licht
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Farmer Wijnen € 16.99
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.