In Californië dacht men ooit: als Mouton van veel cabernet zo goed is, moet onze wijn van puur cabernet nog beter zijn. Toch niet.
In Bordeaux weten ze dat al lang: cabernet sauvignon mag dan een prachtdruif zijn, z’n wijn is nog mooier met wat gezelschap. Van andere druiven.
Vandaar ook dat deze deftige Zuid-Afrikaan een traditionele bordeauxassemblage bestaat. Ieder onderdeel, iedere druif draagt z’n steentje bij en het geheel is meer dan de delen.
De basis bestaat uit 51% cabernet sauvignon met z’n cassisfruit en cedergeuren. Daarbij komen de deftige leeraroma’s van 29% merlot, de stoere inbreng van 9% malbec en tenslotte nog 8% petit verdot, de voorheen veronachtzaamde druif die nu zo in de mode is, en terecht: peper en kracht.
Voor cabernet franc bleef maar drie procent over, maar al proef je het nauwelijks, z’n verfijnde de inbreng maakt uit.
Het geheel: médoc uit Zuid-Afrika.