Frescobaldi

Benefizio 2019
Geproefd op 21 september 2021

Ik mocht de Benefizio proeven samen met niemand minder dan de markies himself: Lamberto Frescobaldi. Dat klinkt heel bijzonder. Nou moet ik er wel bij vertellen dat Lamberto in Toscane tegen zijn beeldscherm zat te praten en ik in Amsterdam naar mijn beeldscherm kijkend zat te proeven. Daarbij komt, de markies had zich weleens beter gevoeld. Hij had die dag namelijk net zijn tweede vaccinatie gekregen. Geen wappie dus. Hij vertoont verder overigens grote gelijkenis met The Simpsons karakter Mr. Burns. Google ze maar even op afbeeldingen en je begrijpt de vergelijking. 

Opvallend was dat de Benefizio de laatste wijn was in een proeverij van zeven proefflessen die mij waren toegezonden. Hij werd geopend na een bubbel, een rosé en vier rode krachtpatsers. Gekke proefvolgorde? Neem een slok van de Benefizio en je begrijpt de beweegredenen van de markies. 

Benefizio vertelt namelijk het verhaal van een hele oude oudoom van de markies: Vittorio degli Albizi. Ooit verbannen van zijn land in Pomino. Hooggelegen en met kalksteen gezegende grond in Toscane. Vervolgens in de leer gegaan in de Provence en de rest van Frankrijk en weer eens thuis gekomen in 1855 met in zijn achterzak de druif die later zou uitgroeien tot de belangrijkste witte ter wereld: chardonnay. 

Maar Vittorio nam niet alleen Franse druiven mee. Hij had ook een aantal nieuwe trucs geleerd. (Soort Hans Klok die terugkomt uit Las Vegas.) Benefizio is dan ook de allereerste Italiaanse witte wijn die op hout is gefermenteerd. Dat gebeurt nog steeds. Je kan zeggen dat de markies bij deze wijn het houtgebruik niet onder stoelen of banken steekt. Zit daardoor qua stijl een beetje tussen Bourgogne en Californië in. Vol, stevig en over the top. Chardonnay om met mes en vork doorheen te snijden. Boterig met karamel. Alles is veel aan Benefizio. Zo ook de ananas, banaan, perzik en abrikoos. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Gall & Gall
Wit
Pomino - Italië
chardonnay >
13,5%
Te koop bij Prijs
Gall & Gall € 31,79
Wit
Pomino - Italië
chardonnay >
13,5%
Te koop bij Prijs
Gall & Gall € 31,79