Klein Constantia hoeft niet gebukt te gaan onder een Calimero-complex. Grootse sauvignon. Gelaagd, complex en mineraal. Old school stijl, kwiek en barstend van kraakgroene appels, citroenzest, dubbelgedopte tuinbonen in de ochtendmist met beide benen in het gips. Ik zou hem zo bij de lunch schenken. Hij heeft een geweldige 'je ne sais quoi'.
En daar ga ik me dan helemaal over verbazen. Wat kan het zijn? Zit er stiekem een kleine 'dash of semillon' in? Nee! Heeft hij sur lie gerijpt? Nee! Misschien een heel klein tikje houtrijping gehad? Nee!
Uit nader onderzoek blijkt dat een kwart van de druiven twaalf uur schilcontact hebben gehad na de pers. Bovendien heeft 80% van de wijn een wilde fermentatie gehad. We praten over een blend van 36 verschillende percelen waarvan de druiven werden geoogst om vier uur in de ochtend. Dat verklaart. En ik maar denken dat ik altijd vroeg begin...