Château des Quarts

Clos des Quarts Monopole 2018
Geproefd op 6 november 2021

Twee grote namen bij elkaar op een piepklein stukje grond. Olivier Merlin, mâcon-magiër en Dominique Lafon, bourgogne-begrip, zijn nu een jaar of tien samen eigenaar van Château des Quarts waar ook het kroonjuweel, Clos des Quarts, is te vinden. Een slechts 2,65 hectare grote ommuurde wijngaard, een monopole. 

Jasper Morris, Master of Wine, auteur van Inside Burgundy, het ultieme naslagwerk over de regio, tevens bourgogne-inkoper van Berry Bros & Rudd, de oudste wijnkoperij ter wereld, noemt juist deze monopole 'het referentiepunt voor Pouilly-Fuisse'. En de inhoud van het glas geeft 'm geen ongelijk. 

Meer dan honderd jaar oude stokken (anno 1971), persing met zachte hand, ruim anderhalf jaar op eiken, druifeigen gisten, spontane vergisting, rijping sur lie, geen klaring en nauwelijks filtering. 

Ouderwetse kwaliteit is het resultaat. Fijn, mooi, geconcentreerd en elegant. En wat valt er toch een hoop te ontdekken in grote, witte bourgogne. Het roombotertje van een goede croissant. Gele pruim, ijskastabrikoos en ladyshaveperzik. Ananasaanzet en amandelcrumble. Papaja, kamille, het zoet van gepofte rijst en pinkelende zuren. Kalkachtige koelte, fris wit fruit, zachte amandeltjes, rooksliertje, inwaaiende bloesem en mineraliteit. Hoe kan het ook anders als je als Quarts de wijde wereld in wordt gestuurd. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van De Bruijn Wijnkopers
Wit
Pouilly-Fuissé - Frankrijk
chardonnay >
13%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 50,50
Wit
Pouilly-Fuissé - Frankrijk
chardonnay >
13%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 50,50