Château Laffitte-Teston Vieilles Vignes - De Grote Hamersma

Château Laffitte-Teston

Vieilles Vignes 2017
Geproefd op 18 november 2021

Vijfde generatie doende van een familie die perfectie aanhangt. Volledig gemoderniseerde en gerenoveerde kelder. Wat niet op de schop is gegaan zijn de wijngaarden: 70 jaar oude stokken tannat. Toch geen old school madiran. Gelukkig maar. De tannatdruif op de klassiek-klassieke wijze gemaakt was niet bepaald een lachebekje. Blenden met cabernet sauvignon, cabernet franc en pinenc konden zijn donkere karakter veelal niet verhullen. Langzaam maar zeker dreigde deze ‘klassieker’ van het wijnwereldtoneel te verdwijnen. 

Een voorzichtige kentering lijkt zich echter aan te dienen. Via ‘micro-oxygenation’ – een methode waarbij tijdens het wijnmaakproces met een soort aquariumpompje zuurstof aan het sap wordt toegediend – kan madiran dan wat gezeglijker worden gemaakt. De ontdekking dat wijn drinken goed is voor lijf en lever draagt zijn steentje bij: tannat is de druif met de meeste resveratrol, een ‘levensverlengend’ druivenbestanddeel. 

Bovendien mag madiran zich in Engeland de laatste tijd verheugen op een groeiende belangstelling van een aantal supermarktinkopers: ‘Eindelijk weer een wijn met karakter in plaats van al dat uniforme, soepele, zwoele Nieuwe Wereld-rood,’ klinkt er. 

Zouden ze deze ouderwets goed gemaakte, moderne Château Laffitte-Teston al kennen? Met zijn cassis, kordate braam, bosbessen, gedroogde pruim, laurierdrop en warme schaduwpartijen. 

wine-score-star
Rood
- Madiran - Frankrijk
Producent: Château Laffitte-Teston tannat >
13,5%
vol
Te koop bij Prijs
QVSelect € 18.95
wine-score-star
Rood
- Madiran - Frankrijk
Producent: Château Laffitte-Teston
tannat >
13,5%
vol
Te koop bij Prijs
QVSelect € 18.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.