Brunello di Montalcino. Veelal is de faam van de sjiekste sangiovese groter dan de wijn in het glas. Maar Bruno Natalini, de man achter Pian delle Ginestre hangt een filosofie aan die daar haaks op staat: “Ik kan meer wijn maken, maar dat doe ik niet. Ik wil de beste wijn maken.”
Kijk, dat lezen we graag. En dat drinken we nog liever. Grote woorden? Nee. Grote wijn. Afkomstig overigens van een kleine wijngaard. Van de 100 hectare die de tenuta telt zijn er slechts 5,5 voorbestemd voor wijnranken, inmiddels tussen 20 en 40 jaar oud.
Ook in het voor Toscane uitdagende jaar 2016 ( Heet, heet, heet, heet! Wat heet heet?) wist Natalini een bewonderenswaardige brunello te maken. Opvallend koel in zijn aanzet zelfs. Schaduwbramen. Compacte cassis. Koelkastkersen. Elegant rood fruit voorts met kleine stalligheid. Verse aardbeien in een chocoladedoosje. Zuren die de vruchten ophitsen. Tannines die de boel met zachte hand weer tot kalmte weten te manen.