Je hebt luxepaarden en werkpaarden en Fernandino hoort zonder enige twijfel tot de laatste groep. Twintig jaar geleden uit een nachtmerrie van botoxwijn wakker geworden en zich hervonden als born-again traditionalist. Weg met klein Frans hout, weg met gist uit een zakje, weg met smaakjes op recept. Wie als hij op en top natuurwijn wil maken moet keihard werken om zo schoon en rijp mogelijke druiven zo goed mogelijk tot een eindresultaat te brengen. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bikkelen in gaard en kelder. 3 trossen per wijnstok waar 8-10 gebruikelijk is. Dat kost natuurlijk wat. Laten we zeggen dat er in ruil op de marketing en etiketten bezuinigd wordt. Zonde eigenlijk, want Barolo als deze verdient alle aandacht. Puur en waanzinnig elegant. Schalen gedroogde rozenblaadjes, kruidnagel, kaneel en tabak met kersen, cranberries en zelfs sinaasappel. Ongelofelijk lichtvoetig, zeker voor een heuse Cru. Barolo moeilijk en nors? Deze een hele brede glimlach op je gezicht.