Zeldzame druif, die graciano. Wordt nog weleens ingezet om tempranillo voor riojagebruik wat op te pimpen. Maar mondjesmaat: van de 50.000 hectare wijngaard aldaar, is niet meer dan paar honderd hectare ingeruimd voor de graciano. Komt waarschijnlijk omdat het niet de makkelijkste druif is. Ziektegevoelig en met lage opbrengsten. Bovendien treffen we in het eisenpakket van deze nobody koele, wat vochtige plekken aan om te mogen groeien. En graag op kleiachtige, kalkrijke grond. En die combinatie is niet ruimschoots voorhanden in Rioja.
Maar bij Olimpia hadden ze klaarblijkelijk nog wat slingeren langs de oevers van de Aragón. Maar waarschijnlijk ook niet onbeperkt. Edición Limitada: je dacht al zoiets. Op tafel flesnummer 0551 van een totaal van 8935, resulterend in gedroogde pruimen, zwarte bessen en dito olijf, bittere chocola, groene kruiderij en wat dropjestannines in de nazorg.