Terwijl we in Nederland vooral nog aan het wijnwiel aan het sleutelen zijn, kent het glooiende Haspengouw over de grens bij onze zuiderburen nabij Luik een rijke traditie van druiventeelt. In blindproeverijen maken zelfs de meest geroutineerde proevers een Haspengouwer uit voor een Bourgogne en andersom met Clos d'Opleeuw als beroemd voorbeeld. 'Dat kunnen wij ook' dachten Evi en Daniel Medarts.
Daniel, kon na een geroutineerd leven in de accounting wel een verzetje gebruiken en ging op onderzoek uit. Hij kwam terecht bij de kiezelheuvel (kits heeft niets met spugen te maken) van Heers en ging aan de slag. Bourgogne mag dan het voorbeeld zijn, de wijnen doen eerder Duits in stijl aan. Rijp, sap, precies, schoon, duidelijk. Gele appeltjes, peer, klein nootje, vrolijke paddenstoel, vleugje meloen. Functioneel zoetje zeggen we dan. Menig Nederlander kan nog wat leren van deze gekke Belgen. Etiket kan nog wel een kleine oppepper gebruiken; Kitslelijk, maar dat doet niets af aan de wijn. Die is kitslekker.