Gérard Bertrand Cote des Roses - De Grote Hamersma

Gérard Bertrand

Cote des Roses 2022
Geproefd op 3 mei 2023

Het komt wel vaker voor dat ‘the rich & famous’ bij wijze van speeltje een wijndomein kopen. Zo koos Cliff Richard voor de Algarve, gingen Angelina Jolie en Brad Pitt naar de Provence en hield een Francis Ford Coppola het lekker dichtbij huis toen hij besloot in Californië te gaan wijngaardenieren. 

Nu zal Gérard Bertrand hier niet snel in een adem genoemd worden met dit trio, in Frankrijk daarentegen is hij een fenomeen. De populairste sport van het land is rugby en als captain van het team van Stade Français was hij een heel grote. In eerste instantie lijkt het overigens een wonder dat hij de sportieve top heeft gehaald, want al vanaf jonge leeftijd was er bij Bertrand drank in het spel. En daarin verschilt hij overigens ook met de eerder genoemde beroemdheden. 

Zijn wijnavontuur is niet pas gestart met rugbygeld: Bertrand was de zoon van een Zuid-Franse wijnboer. Die liet hem al vanaf zijn tiende meehelpen op hun Domaine de Villemajou te Boutenac, in Corbières. En toen in 1987 zijn vader bij een auto-ongeluk omkwam, diende hij noodgedwongen op 22-jarige leeftijd het wijnstokje over te nemen. 

Toch stond dat zijn sportcarrière niet in de weg, en evenmin zijn ambities om als wijnproducent meer te betekenen dan eigenaar te zijn van slechts één familiedomein. Ooit ontmoette ik Bertrand op het in 2002 door hem aangekochte Château l’Hospitalet in La Clape, Coteaux du Languedoc. Behalve zijn hoofdkantoor en een CO2-neutraal werkende wijnmakerij is het ook een luxe resort. 

Wat dat laatste betreft is Bertrand een moderne wijnondernemer die gelooft in gastronomisch toerisme. Er is een restaurant in gevestigd, een galerie en er worden jazzconcerten georganiseerd. Ik proefde daar met hem de wijnen uit zijn portfolio die inmiddels wereldwijd te koop zijn. 

'Wijntycoons als Torres, Antinori en Mondavi zijn mijn grote voorbeeld’ zei hij destijds, ‘dat zijn producenten die goede wijnen maken, de distributie op orde hebben en begrijpen wat marketing voor een streek of een wijn betekent.’ 

In het geval van deze rosé weet hij dat ook een mooie uitmonstering helpt om de verkoop kracht bij te zetten. Fraaie ampulvormige fles. Bij wijze van bloemenvaas zou je er bij wijze van spreken zo een solitaire roos in plaatsen. Maar drink dan eerst even de inhoud op. Subtiele zuidrosé. Klein rood fruit, lichtkruidig, fijnzinnig droog. Prima geslaagd weer dit oogstjaar. 

Bonus op het achteretiket: een QR code die goed is voor 'your daily love message'.

We hebben niet durven kijken. 

wine-score-star
Rosé
- Languedoc - Frankrijk
Producent: Gérard Bertrand cinsault >grenache >syrah >
13%
medium
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Albert Heijn € 8.99
wine-score-star
Rosé
- Languedoc - Frankrijk
Producent: Gérard Bertrand
cinsault >grenache >syrah >
13%
medium
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Albert Heijn € 8.99
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.