Poggio Scalette

2020
Geproefd op 28 februari 2022

Jong domein (anno 1991) dat in het bezit van de familie Fiore en Jurij, de twee na oudste van de vier broers en ook al zo jonge wijnmaker, zorgt voor alle productie aspecten. Nu heeft de jeugd weliswaar de toekomst maar vader Vittorio Fiore staat hen bij met al zijn know how. En die is groot, want Fiore senior, is een zeer gerespecteerde en internationaal bekende oenoloog. 

Goed op de hoogte zodoende van de potentie van de twintig jaar oude sangiovese di Lamole stokken. Jurij vervolgens liet er zijn kennis en kunde op los die hij had opgedaan tijdens zijn wijnstudie in Beaune. Zodoende proeven we een fijnzinnige, elegante rosso. Zeven maanden op beton en drie maanden op fles gerijpt. Dik maar niet overrijp zwart en rood fruit. Cassis, kersen, bosbessen en zure besjes op een bedje van zachte tannines. Aldus luidden de bevindingen vorig jaar over de 2019, een oogst die als misschien wel de beste sinds 20000 te boek staat.

En deze 2020 dan. Die wenst, ondanks de uitdagingen die het jaar kende, niet of nauwelijks onder te doen. Wat minder rondom gevuld, ondanks zijn 0,5 procent meer alcohol, en een iets elegantere presentatie zelfs. De score blijft. En nu je toch in de buurt van Poggio Scalette bent, probeer ook eens hun Il Carbonaione, tot ons gekomen via meer dan 90 jaar oude stokken sangiovese di Lamole. 


Bekijk hier alle goed scorende wijnen van The Wine Connection
Rood
Chianti Classico - Italië
sangiovese >
13,5%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
The Wine Connection € 14,95
Rood
Chianti Classico - Italië
sangiovese >
13,5%
Sterwijn
Te koop bij Prijs
The Wine Connection € 14,95