Ronchi di Manzano Friulano - De Grote Hamersma

Ronchi di Manzano

Friulano 2022
Geproefd op 25 juni 2023

Friulano, dat klinkt als Friuli. Duidelijk, denk je dus: friulano is de druif van Friuli, dat gebied daar helemaal weggestopt in het uiterste Noordoost-Italië. Mis. Was het maar zo. Maar nee. Om te beginnen heet friulano helemaal niet friulano. Hij heet officieel sauvignonasse, en tot 2008 tocai friulano al had ‘t niks van doen met wijn tokay of druif tokay, de onjuiste oude naam van pinot gris.

En hij komt niet uit Friuli, zelfs niet uit Italië, maar uit de omgeving van Bordeaux. En om het nog ingewikkelder te maken: al heet hij sauvignonasse, hij heeft niks van doen met sauvignon blanc, ondanks de naamsverwantschap en al is dat ook een bordeauxdruif. Wel werd wijn van sauvignonasse in Chili, waar hij veel voorkomt, vaak sauvignon genoemd.

Daar smaakte hij vaak naar rottende groente. Hier in Friuli, waar hij begin 19e eeuw terecht kwam, heeft hij het beter naar z’n zin. Fijn. geparfumeerd sierlijk wit maakt Ronchi di Manzano ervan, wit om stilletjes bij te peinzen over de wondere wereld van de wijn. Dit oogstjaar gaat de stille peins zelfs over in zijn stille bewondering. Want deze smaakt beter dan de voorgaande. 

wine-score-star
Wit
- Friuli Colli Orientali - Italië
Producent: Ronchi di Manzano friulano >
13%
medium
Te koop bij Prijs
Colaris € 15.50
wine-score-star
Wit
- Friuli Colli Orientali - Italië
Producent: Ronchi di Manzano
friulano >
13%
medium
Te koop bij Prijs
Colaris € 15.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.