Een halve eeuw geleden ging er een schokgolf, een tsunami, een aardverschuiving door Toscane. Een wijnboer had het ongehoorde revolutionaire idee gehad bordeauxdruiven cabernet sauvignon en merlot aan te planten! En daar wijn van te maken!
Terwijl chianti, de eeuwenoude traditionele wijn van Toscane, bestond uit sangiovese, met nog een enkele inheemse druif.
Helaas smaakte veel van die chianti ook eeuwenoud. Roestig., Stoffig. Tijd voor vernieuwing.
Inmiddels zijn jetsetdruiven cabernet en merlot hier net zo ingeburgerd als overal ter wereld.
Maar druif alicante bouschet, dat is wat anders. Een ruige klant uit Zuid-Frankrijk, ooit ontstaan uit kruisingen om goedkoop rood voor de werkende klasse te maken, in tijden dat wijn nog versterkend was. Hier geeft hij een fijn aards toontje aan deze wijn, die soepel internationaal is met z’n geuren van cassis (cabernet sauvignon) en leer (merlot) het fijne fruit en een een vleug herfstgeur heeft van de sangiovese. En dus die stoere aardsheid van alicante bouschet. En om het af te maken de sporen die een zorgvuldige opvoeding van een jaar op Frans eiken nalaat.