Domaine de Montbourgeau Pied de Mont-Augy - De Grote Hamersma

Domaine de Montbourgeau

Pied de Mont-Augy 2020
Geproefd op 1 juni 2022

Van de boeken van Hubrecht Duijker wisten we dat wijnboeren in de Jura zeiden dat hun wijn anders was: “En wie dat niet lekker vindt is gek.” 

Toen wij daar lang geleden voor het eerst waren, rees toch het vermoeden dat het de wijnboeren waren die eens langs de psychiater moesten. Want dat was toch niet te zuipen, die geoxideerde zooi?

Wij zijn ouder geworden, de Juraboeren wijzer. Prachtwijnen worden daar nu gemaakt. Veel puurnatuur, onder de bezielende invloed van wijlen Pierre Overnoy.

Deze komt uit de kleine appellation binnen de appellation Jura, zoals diverse bijzondere bourgogne-appellations binnen de grote appellation Bourgogne vallen. Een appellation met de mooie naam De Ster: L’Etoile. Vroeger werden hier voornamelijk mousserende wijnen gemaakt, nu witte wijnen die enigszins geoxideerd zijn. 

De wijn rijpt in houten vaten, verdampt deels, maar dat deel wordt niet, zoals elders, bijgevuld. Er komt dus zuurstof in de vaten. De wijn oxideert een beetje.. Dat levert bijzondere, intens smakende wijnen op, die doen denken aan mooie sherry, maar ook aan zeer rijpe bourgogne. Niet vreemd, want de druif hier is chardonnay, soms, maar niet in dit geval, in combinatie met de plaatselijke savagnin.

We genoten ooit buitengewoon van een roodschimmelstinkerdje met oloroso. Dit is ook heerlijk bij zo’n weglopend meurend kaasje.

wine-score-star
Wit
- Jura - Frankrijk
Te koop bij Prijs
Bâtard-Wijnhandel Koninginneweg € 30.00
wine-score-star
Wit
- Jura - Frankrijk
Te koop bij Prijs
Bâtard-Wijnhandel Koninginneweg € 30.00
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.