Villa Lazzarini Cimarella - De Grote Hamersma

Villa Lazzarini

Cimarella 2015
Geproefd op 28 juni 2022

Druif montepulciano kennen we over het algemeen als leverancier van huiswijn. Wat ruw, niet heel complex. Eenvoudig maar in goede gevallen plezierig fruitig, jong te drinken. En kijk nou eens hier: een zeven jaar oude 2015!

Of beter gezegd: een zeven jaar jonge 2015, want hij is vief en fruitig, jeugdig, fit en lenig.

Waaruit maar weer blijkt dat druif montepulciano (die niets van doen heeft met sangiovesewijn vino nobile di montepulciano) meer in z’n mars heeft dan gedacht wordt. Niet vreemd, vinden wij: goede montepulciano doet vaak denken aan gespierde chianti, dus waarom zou hij niet net als chianti ook goed kunnen ouderen?

Sommige producenten in de Marche voeden hun montepulciano in nieuwe houten vaten op en maken op die manier een sjieksmakende bewaarwijn. Hier heeft montepulciano gezelschap en versterking gekregen van druif petit verdot.

Petit verdot, ooit slechts in een enkele Bordeauxwijngaard te vinden, wordt de laatste jaren her en der door bewonderaars aangeplant. Nog niet bepaald grootschalig, het blijft een zeldzaamheid, maar meer en meer wijnboeren gebruiken deze montere druif vol stoere kracht, vol donker fruit en gespierde tannines, om hun wijn wat extra spierballen te geven.

En zeker in dit geval werkt dat goed, die gespierde petit verdot bij de ruige montepulciano. Samen geven ze een stoere wijn, stevig gebouwd, en vol fruit. Oud van jaren, jong van smaak.

wine-score-star
Rood
- Marche - Italië
Te koop bij Prijs
Piceno Wijnen € 17.95
wine-score-star
Rood
- Marche - Italië
Te koop bij Prijs
Piceno Wijnen € 17.95
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.