De Charente, daar in de buurt van Cognac en Bordeaux, is nou niet de eerste plaats waar je chardonnay gaat zoeken. Niet dat ze haatdragend zijn, maar de sjieke château-eigenaren van Bordeaux zien die boeren van Bourgogne wel een beetje als de mindere Beroemdste Wijn ter Wereld. Omgekeerd ook overigens.
Dus bourgognedruif chardonnay is hier een immigrant. Een vreemde eend in de bijt. En zeker als je er wijn van maakt als deze, op de manier van deftige witte bourgogne. Intens van smaak, geurend naar de opvoeding op nieuw hout.
Zulke chardonnays vind je overal ter wereld, vol fruit, met een aroma van hout en vanille. Maar deze, uit die niet bepaald bekende streek ver voorbij de achtertuinen van Bordeaux, biedt meer. Verfijning. Subtiele zuren. Complexe aroma’s, een heldere en tegelijk intense smaak, een lange afdronk.
Dat brengt Bourgogne wel heel dicht bij Bordeaux.