Van de wijngaarden rond Chinon, een mooi oud stadje aan de oevers van de Loire, maakt men al vele eeuwen wijn die heel overzichtelijk chinon heet. En die, behalve bij wat liefhebbers, onbegrijpelijk onbekend is.
Gemaakt van cabernet franc, éen van de ouders van cabernet sauvignon. Bordeauxkenners van een eeuw en meer geleden beschouwden cabernet franc als de verfijnder druif. Subtieler dan de krachtige cabernet sauvignon.
In Chinon maakt men wijn met rood fruit, pezige doch niet opdringerige tannines, en een heldere, soepele smaak van druif cabernet franc. Doet denken aan landelijke, lichte bordeaux.
En bordeaux is wereldberoemd. Waarom chinon dan niet?
Daar zijn historische verklaringen voor, en het zit ‘m ook in de wijn zelf. Chinon is, net als ander loirerood van cabernet franc. Lastig. Uitgesproken. Geen allemansvriend. De éen vindt ‘m te licht, heeft liever de stoerdere wijnen van cabernet sauvignon, de ander wordt misleid door de aanvankelijk soepele smaak en struikelt over de wel degelijk ferme tannines.
Rode Loire: je houdt er van of je haat ’t. Wij beminnen rode loires hartstochtelijk, en zeker een fijn exemplaar als deze. En zijn stiekem blij met z’n onbekendheid, want anders had zo’n fraaie wijn niet voor zo’n bescheiden prijs in de winkel gestaan.