Domaine Neferis Carignan ‘Selian’ - De Grote Hamersma

Domaine Neferis

Carignan 'Selian' 2019
Geproefd op 18 augustus 2022

Tunesië gaat al een tijdje mee als het om wijn maken gaat. Christus moest nog voet op aarde zetten toen de Carthagers in de eigen regio al met wijnranken doende waren. We schrijven zo’n achthonderd jaar voor het begin van onze jaartelling, de Punische periode. Vooralsnog gebeurde dat overigens enigszins uit de losse pols. Tot in de 2e eeuw voor Christus, toen de agronoom Mago zijn wijnmaakexpertise vastlegde in een boek waarin hij al zijn kennis en kunde aan het papier toevertrouwde.

‘Pik in!’ meenden de Romeinen die in 146 voor Christus tijdens een dagtochtje Carthago plunderden. Zij lieten het door hun gestolen boek van Mago de Wijnmagiër naar het Latijn vertalen. Zodoende kwamen zij alles te weten over het planten en snoeien van wijnstokken, wat de invloed was van terroir en vooral hoe wijn te maken. Welbeschouwd zou je dus kunnen stellen dat het niet de Romeinen waren die ons de wijnbouw hebben gebracht maar de toenmalige Tunesiërs. En bedankje met terugwerkende kracht is misschien nog wel op zijn plaats. 

Hoe dan ook, nu even een quick forward: naar de 7e eeuw na Christus. Islamitische heerschappij. En tja, dan weet je wel hoe het gaat met alcoholische dranken. Huppekee, daar gingen de wijnranken. 

Tot aan eind 19e eeuw toen de Fransen op hun beurt Tunesië veroverden. En daar kun je van alles van vinden maar een ding was zeker…Huppekee, daar gingen de wijnranken de grond weer in. Met als bijvangst dat de toch al fascinerende Tunesische keuken een Franse impuls kreeg en er gouden tijden aanbraken voor de wijnindustrie.

Tot aan 1956. Adieu Tunisie! De Fransen lieten het land voor wat het was. Dag, jullie zoeken het zelf verder wel zelf uit hè? 

In ieder geval betekende dat ook adieu wijnindustrie. Welkom dictators, revoluties en regimes. En laten we er maar geen doekjes om winden: die kwamen de kwaliteit van rood, wit en rosé niet bepaald ten goede.

Dan zetten we nu het bordje ‘Even geduld a.u.b.’ in beeld. 

En wel tot aan het eind van de jaren negentig van de vorige eeuw, toen de Tunesische wijnindustrie zijn huidige gezicht kreeg. En eerlijk is eerlijk: dat mag er wezen. Goed terroir. Voortschrijdende inzichten. Hedendaagse techniek. Ongebreidelde ambitie. Weliswaar zijn de geproduceerde hoeveelheden niet groot - de tien belangrijkste wijnhuizen produceren samen zo’n 300.000 hl - maar de kwaliteit is goed.

Soms zelfs heel goed.

Pech alleen voor de liefhebbers: slechts 2 procent van de totale productie gaat het land uit.

Maar hoera voor de lezers van De Grote Hamersma: tussen ‘dat beetje’ troffen wij de wijnen van Domaine Neferis, toonaangevend in Sidi Salem, een van de zeven AOC’s die het land telt. Hun wijngaarden liggen in Cap Bon, een schiereiland op 100 kilometer van Tunis, waar de druiven gedijen in een mediterraan klimaat dat zich enigszins laat vergelijken met sommige delen van Sicilië. 

Maar even een flesje van ze openmaken? Laten we beginnen met deze Selian Rouge uit 2019 van de carignandruif. Een zuiddruif ten voeten uit die trakteert op lekker en veel rood fruit. Kersensap, frambozencompote, babbelende besjes, een subtiele specerij-inbreng, zonnige tannines en toch met frisheid koketterende zuren. 

Het is een smakelijk begin van de kennismaking van wat Tunesië te beiden heeft maar lees ook vooral over de overige wijnen van Domaine Neferis.

wine-score-star
Rood
- Sidi Salem - Tunesië
Producent: Domaine Neferis carignan >
12%
vol
Te koop bij Prijs
La Grand' Halte € 10.25
wine-score-star
Rood
- Sidi Salem - Tunesië
Producent: Domaine Neferis
carignan >
12%
vol
Te koop bij Prijs
La Grand' Halte € 10.25
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.