Opmerkelijke combi. Chardonnay kennen we natuurlijk. Maar die pedro ximénez...Dat is toch die druif waar ze in het Spaanse Jerez van die stroperige, donkerbruine mierzoete sherry van maken? Correct, zij het deels. Steeds vaker wordt px in Spanje ook gebruikt om steeds fascinerender 'droog' wit te maken.
Kijk bijvoorbeeld maar eens bij Viñedos Verticales in De Grote Hamersma. Of bij de weliswaar eveneens Spaans sprekende, maar Chileense Frontera waar sauvignon blanc is gekoppeld aan pedro ximénez voor een overigens volstrekt droge (budget)versie. Hoe dan ook, verrassend om er eentje uit het voormalige Franse wingewest Tunesië te treffen.
Beendroogliefhebbers nemen overigens rap de benen. Selian is een vin blanc die trakteert op ananas, citroencake met een likje marmelade, apricot confit, appelflap en licht lispelende limoen. Lekker in zijn soort en zal in de smaak vallen bij torrontésadepten en muskaatfans.
Zie ook de Blanc Magnifique van deze producent, een blend van chardonnay en muscat d'alexandrie.