Beginnen we eindelijk barolo en zijn nebbiolo een beetje te begrijpen, komt klimaatverandering om de hoek zetten en wordt het daar zo droog en warm dat sangiovese er de betere druif lijkt. Niet hardop zeggen natuurlijk.
Gelukkig is er ook nog Alto Piemonte, specifiek het hoger gelegen Ghemme waar druiven écht maar moeilijk rijp worden. Ehm, werden, want hier profiteren de druiven juist van de opwarming. Beetje zoals in de Moezel waar vroeger slechts 2 oogsten van de 10 slaagden en nu eigenlijk elk jaar wel. Nog geen Porsches, Mercedessen of Ferrari's door de straten zoals in het beroemde La Morra of Milaan iets verderop.
Paolo en Antonello Rovellotti maken dan ook heerlijke eerlijke boerenwijn. De aristocratische nebbiolo wordt een handje geholpen door locals vespolina en bonarda. Lichtvoetig, sappig, karaktervol, pittig, authentiek, puur, niet te complex, wel smaakvol. Opwekkend rood voor de avonturier.