Domaine Cheysson - De Grote Hamersma

Domaine Cheysson

2022
Geproefd op 25 maart 2023

Een van de tien crus die de Beaujolais telt. Dit is een piepkleintje en buurman van de misschien wat bekendere en beter in de mond liggende Fleurie. Beter in de mond wat naam betreft dan. Aan deze wijn uit Chiroubles mankeert echt helemaal niks. Afkomstig van wijngaarden die ooit in het bezit waren van de monniken die ook de Abdij van Cluny onder hun hoede hadden. 

Sinds 1868 echter in het bezit van de familie Cheysson die erg in gamay geloven en traditie respecteren: de wijnkelder uit de 17e eeuw is nog steeds in gebruik. Levert toch een hedendaagse chiroubles op. Gezond, rank, slank en zijdeachtig. Zure kersjes met een opgewekt karakter. Milde bittertjes op de afdronk. Een plintje groen voor de frisse tonen. Wat lichter (met name wat het alcoholpercentage betreft) dan vorig oogstjaar. Maakt 'm doordrinkbaarder. En dat is nou precies een karaktereigenschap die een bojo moet hebben. Zelfs als ie een cru-status geniet. 

Enfin. Ook dit jaar weer een gouden medaille. Vorig jaar van het Concours des Grands Vins du Beaujolais 2022 voor alle inspanningen, thans van een wedstrijd die luistert naar International du Gamay. 

Zonder medaille maar wel van harte aanbevolen: hun hogere cuvée, Le Prieuré. 

wine-score-star
Rood
- Chiroubles - Frankrijk
Producent: Domaine Cheysson gamay >
13%
medium
Te koop bij Prijs
Colaris € 14.75
wine-score-star
Rood
- Chiroubles - Frankrijk
Producent: Domaine Cheysson
gamay >
13%
medium
Te koop bij Prijs
Colaris € 14.75
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.