Pios Vale de Pios ‘As Tourigas’ - De Grote Hamersma

Pios

Vale de Pios 'As Tourigas' 2017
Geproefd op 5 november 2022

Klein domein: 10 hectare voor zowel rood als wit. Wel inmiddels een grote reputatie. Traditie en moderne vinificatietechnieken gaan er hand in hand. Wijnmaker Joaquim Almeida vond hij vlakbij bij Barca d’Alva, een dorpje net voor de grens van Spanje in het noorden van Portugal het ideale terroir voor zijn plannen. Hij vond een stuk land bestaande uit diverse bodemsoorten: leisteen, kwarts, schalie en zwart leisteen. 

Daarbij profiteert het zeer droge tot bijna woestijnachtige gebied optimaal van de invloed van de rivier de Douro. Er is sprake van een groot verschil in dag- en nachttemperatuur, zodat in dit geval de beide tourigas de hitte van de dag goed kunnen verwerken in het rijpingsproces en de frisse zuren behouden. Tel daarbij op: koele kelder en nieuwe eiken vaten en een bewaarwijn met een lange adem is geboren. Openbaart zich nog piepjong. Bramen, bessen, cassis, tabak, donkere aarde en zwarte olijven. Eikenhout nog niet geheel versmolten, tannines met houvast, umami-hartigheid. Kortom, een hoop te beleven. Nu, maar de lange adem horen we ook 'tot over tien jaar' fluisteren. 

wine-score-star
Rood
- Douro - Portugal
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 42.50
wine-score-star
Rood
- Douro - Portugal
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 42.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.