Griesel & Compagnie

Blanc de Blancs Tradition Brut 2020
Geproefd op 26 april 2023

Bij de eerste kennismaking met dit huis raakten we nogal enthousiast: 'De zoveelste vondst van Duitsland-durfal Marco Winterberg. Deze voormalige Duitse leraar die zich van het alias Rieslingjager bedient heeft ook de juiste chardonnay op de korrel gekregen. Jachtterrein: Hessische Bergstrasse alwaar Griesel. Inderdaad, makkelijk om te onthouden. En zijn Sekts ook' schreven we destijds. 

'Eenvoudig beginnen', vervolgden we.  Toen met een 2016 Brut. Prachtmateriaal van een bedrijf dat pas een paar jaar doende was en dermate bulkte van het talent dat een grote investeerder er heilig in geloofde. Return on investment: in ieder geval de jaarlijkse opbrengst van 50.000 flesjes in natura. Naar verluidt smaakte het succes naar meer en heeft Griesel zijn output inmiddels weten te verdubbelen. 

'Maar is dat nog steeds wel genoeg nu alle toonaangevende Duitse (wijn)media zich hebben verdrongen om sektariër (en voormalig bankier) Niko Brandner te bewieroken?' vroegen wij ons ooit eens af.  Aufsteiger des Jahres volgens Preisträger. Maker van de beste sekt rosé volgens Meininger. Aanbevolen door Gault & Millau. Top 10 notering in Der Spiegel. En ons eigen vaderlandse Perswijn zette zijn Grande Cuvée Zero Dosage 2014 (ook geproefd) in de lijst van toen beste sekts van het jaar. 

Daarna viel de 2017 oogst viel weer die eer te beurt. Zacht, strak, romig, gistig. De molligheid van een molton en de koelte van een strak gesteven laken. Prachtige zuren en een bescheiden ziltigheidje. Gevolgd door de 2018. Chardonnay niet meer solo maar met weissburgunder. Opvallend genoeg strakker, frisser, directer, puntiger en fijnzinniger. Je zou zeggen: 'het kan niet op.' Maar dat was in no time het geval. Terwijl het toch een proeffles betrof. Gelukkig stokte de aanvoer niet. Want inmiddels hebben we de 2020 mogen begroeten en met open armen ontvangen. Aan het hoge niveau is (ondanks die verdubbeling van het volume) niet getornd. Terwijl de prijs toch zo bescheiden is gebleven. 

Bekijk hier alle goed scorende wijnen van Winterberg Wijnen
Griesel & Compagnie
Wit
Sekt - Duitsland
Te koop bij Prijs
Winterberg Wijnen € 21,50
Wit
Sekt - Duitsland
Te koop bij Prijs
Winterberg Wijnen € 21,50