Graag zouden we op deze plek toch weer eens een lans willen breken voor witte Côtes du Rhône. Met de opkomst van ‘drinking wine by the grape’ is Côtes du Rhône langzaam maar zeker in het verdomhoekje terecht gekomen. Geheel onterecht overigens.
Dat merk je als je Vidal-Fleury erbij pakt. Warmbloedig wit. Kruidig, krachtig, zwoel en soepel. Mooi chardonnay-alternatief. Is een bonte blend van viognier, clairette en grenache. De lokale Linda, Roos en Jessica.
Viognier is inmiddels weer immens populair en heeft een tweede leven gevonden buiten de Rhône. Staat garant voor bloemigheid, lage zuren en abrikozen met nectarines.
Clairette is een stuk minder bekend, maar minstens zo belangrijk vanwege de onmisbare aanvulling op het gebied van zuren. Helemaal omdat grenache blanc weer zo rond, fruitig en soepel is.
Dit oogstjaar heeft bovendien – en dat is dan opeens heel modern – een half procentje alcohol minder. Dat maakt hem nog aantrekkelijker. Geef witte Rhône dus weer eens een kans. Het zal je niet teleurstellen.