We tippen graag de beste wijnen om zelf in huis te halen, maar we drinken - net als jullie nemen we aan - normaliter met grote regelmaat ook buiten de deur. Nu de horeca gesloten is, houden we daarom graag contact met restaurateurs en sommeliers van onze favoriete zaken. Waar vullen ze nu hun dagen mee? En hun glazen?
Heleen Boom is eigenaar, gastvrouw en wijngeweten van theater-restaurant Bouwkunde in Deventer (Bib Gourmand) en voorzitter van het Nederlands Gilde van Sommeliers (NGS). Normaliter staat ze vijf dagen per week met haar man en chef Pieter van de Pavoordt in de zaak - nu kookt Pieter thuis voor een enkel tweetje.
Heleen, waar was je mee bezig toen je ‘het’ hoorde?
‘Vanaf begin maart waren wij net geopend voor ‘De luie zondagse lunch’. Er zat nog een tafeltje aan de koffie - toevallig vrienden van ons - toen Pieter even op zijn telefoon keek en las dat de horeca dicht moest. We zijn toen toch maar even bij onze vrienden gaan zitten. Ik ben een potje gaan huilen en we hebben onze zorgen benoemd.’
Waarmee vul je je dagen en avonden nu de zaak gesloten is?
‘Overdag zijn wij gewoon in ons bedrijf. Eerst was ik heel druk met alle zaken rondom de liquiditeit en regelingen. Vervolgens grote schoonmaak, het terras is van onkruid ontdaan, een cadeaubonnenactie gestart die de nodige administratie vraagt. Iedereen die een bon kocht hebben we als dank een soepje gebracht. Schrijven voor de nieuwe website en de nieuwsbrieven. Reorganiseren van wijnkasten en wijnkelder. Werken aan nieuwe gerechten. Kortom, genoeg om onszelf en het team bezig te houden.
Daarnaast doe ik mee aan allerlei proeverijen via Zoom. Samen kijken we Netflix. Ik lees altijd al veel en nu nog ietsje meer, we wandelen met onze hond, doen bordspellen met onze zoon en zijn vriendin. Die komen gewoon langs. Pieter sport heel veel, ik heb iets meer stimulans nodig om van de bank te komen, dan moeten alle omstandigheden mee zitten.’
Wat schenk je jou en Pieter in zo in deze weken? Heb je de wijnkelder van Bouwkunde al geplunderd?
‘Wij hebben heel snel afgesproken dat als er geen geld binnenkomt, dat wij dan ook niet dagelijks aan de luxe wijnen gaan. Door de week drinken wij onze huiswijnen en Pieter kookt iedere dag echt hartstikke lekker. Dus heel veel witte Gaillac van Lastours, sauvignon en chardonnay van Colombette uit de Languedoc. In het weekend heb ik afgedwongen dat het wel ietsje luxer mag. Soms Champagne, en verder met name Duitse riesling, chenin en ander lekkers uit Zuid-Afrika, Bourgogne rood en wit en een enkele keer een lekkere Rhône of Tempier uit Bandol. Dus ja, ik heb al geplunderd - maar niet te gek. Dat kunnen we ons niet permitteren.’
Hoe zie je de toekomst?
‘Van een hoop betalingen hebben we uitstel gekregen, dat is geen afstel dus. We hebben extra geleend en mogen waarschijnlijk niet meteen in een volle bezetting ons restaurant draaien. Plus ooit gaan al die cadeaubonnen ingeleverd worden, en dat geld heb ik al gehad. Het gaat dus echt wel krap worden. Wij zijn middenstanders die best rijk geleefd hebben, maar het niet zijn. Ik wil er alles aan doen om mijn medewerkers te houden. Kortom, ik moet zuinig zijn en dat behoort niet tot mijn kerncompetenties. Maar het zal nu echt moeten. Maar als wij en onze vrienden en geliefden gezond blijven, dan ben ik ook wel weer zo dat ik het leven en de toekomst zonnig inzie. Ik kan van veel kleine dingen genieten. Kijk erg uit naar het moment dat we weer bij elkaar mogen komen en elkaar mogen omhelzen, dat mis ik nu wel enorm.’
Nog iets op het hart?
‘Als je vijf weken geleden stond te applaudisseren voor de zorg moet je nu niet zeuren dat de restaurants en café s nog even dicht moeten blijven. Hoe zorgelijk dat ook is.’