Zuurstofarme kurk voor betere Champagne

Weer een dingetje waar wijnmakers zich zorgen om maken: zuurstof in kurken. Maar wacht even. Dat was toch net waarom wijn bij het ouder worden soms zo interessant kan zijn? Door dat minieme beetje zuurstof?

Niet bij mousserende wijn. Onderzoekers van le Comité Champagne doen proeven met zuurstofvrije (inerte) kurken omdat het beetje zuurstof dat uit de kurk in de wijn komt, meer doet dan wijnmakers lief is. Oxidatie ligt op de loer. Zelfs al is het maar 2,5 tot 3 milligram in de eerste drie maanden na het bottelen. Ook het beetje lucht in de hals verwijderen bij het afsluiten (jetting) helpt niet voldoende.

Het zit hem in de kurk zelf. Wat dit vanuit groen oogpunt interessant maakt: Benoît Villedey, hoofd afdeling wijn van het Comité is ervan overtuigd dat het gebruik van inerte kurken samen met jetting het zelfs mogelijk maakt om af te zien van het last-minute toevoegen van zwavel. Fraaie bijvangst.

Wat handig was geweest is gewoon een kroonkurk gebruiken. Dat is nóg duurzamer, maar misschien niet zo veilig vanwege de hoge druk. En natuurlijk lang niet zo chic.


Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Alle artikelen in de categorie:

Nasi, wat drinken we erbij?

Door met de resultaten van het VK-avondeetonderzoek. Op drie: rijst. En voordat je dan, zoals ik, meteen denkt ‘dat hoort toch bij de curry?’, ook een categorie, dan lees je dat het vooral gaat om...

Sudderlapjes, wat drinken we erbij?

Op twee in het Volkskrant avondeetonderzoek stond de oude vertrouwde ‘avg’, aardappelen-vlees-groente. Maar dat is niet één gerecht, dat zijn er tien-, zo niet honderdtallen. De wijn erbij hangt...

Pasta met ‘rode saus’, wat drinken we erbij?

Beloofd is beloofd, we komen terug op het avondeetonderzoek van de Volkskrant. Waaruit bleek dat pasta de avg, aardappelen-vlees-groenten, heeft verdrongen. Vandaag daarom wijn bij de Italiaanse deegw...

Zuurstofarme kurk voor betere Champagne

Weer een dingetje waar wijnmakers zich zorgen om maken: zuurstof in kurken. Maar wacht even. Dat was toch net waarom wijn bij het ouder worden soms zo interessant kan zijn? Door dat minieme beetje zuu...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.