Lismore

Sauvignon Blanc 'Barrel Fermented' 2020
Geproefd op 26 oktober 2023

'A Special Wine From South Africa' belooft het etiket.

Klopt. En wel hierom: grotendeels op hout gelagerde sauvignon blanc (dat tref je niet vaak) èn gemaakt door Samantha O'Keefe, nota bene een Californische die haar eigen vertrouwde Golden State verliet (daar maken ze toch ook wijn...?) om geluk te gaan delven in de Regenboognatie. Dat vond zij, verborgen in een bergketen in Zuid-Afrika, in Lismore Estate Vineyards, met wijngaarden die profiteren van een groot verschil in de temperaturen tussen dag en nacht, met een bodem rijk aan schalie en een omliggende bergketen die mede bijdraagt aan een cool climate.

Tot zover de invloeden 'van buitenaf'. In de kelder gelooft Samantha in minimale interventie en door haar maximale inspanningen ter plekke als pionier heeft de regio Greyton zelfs een eigen Wine of Origen kwalificatie verdiend.  Overigens ressorteert deze sauvignon blanc daar niet onder: de nederige duiding Western Cape valt deze 'slechts' ten deel.

Maar vergis je niet: dit is een wijn die de smaakpapillen van west naar oost en van noord naar zuid meeneemt, als een wind aanzwelt of gaat liggen, of plots naar een andere hoek draait. Richting de tropen, vol exotische openbaringen, dan een koele bries met tinten groen, amandeltonen klinken door, fluisterende marsepein, kracht 2 op de schaal van Beaufort, zwoel wapperende, wit katoenen lakens aan de waslijn, nog net niet droog, als het kralenmineralengordijn in de deuropening tinkelt als Sam (zo mogen we haar inmiddels noemen) in de koele woonkeuken binnenkomt om te informeren of we wellicht nog een glas blieven.

Het antwoord laat zich raden.

wine-score-star
Wit
- Western Cape - Zuid-Afrika
Producent: Lismore sauvignon blanc >
13%
medium
Duurzaam
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Wijnkooperij De Lange € 28.50
wine-score-star
Wit
- Western Cape - Zuid-Afrika
Producent: Lismore
sauvignon blanc >
13%
medium
Duurzaam
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Wijnkooperij De Lange € 28.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.