Fascinerende naam. Gemaakt door Reenen Borman die wordt gezien als een van de rijzende sterren in Zuid-Afrika. Met dank aan zijn inspanningen op Sons of Sugarland, het familiedomein in Stellenbosch waar hij briljante syrah maakt. Een en ander met dank aan stages in Hermitage, de trots van de Rhônevallei. In Montagu, dat aanpalend is aan Robertson, nam hij een wijngaard over waar hij nu Patatsblanc en Patatsfontein maakt.
Laatstgenoemde is afkomstig van een perceel dat niet groter is dan 0,6 hectare en dat ruimte biedt aan een fieldblend van chenin blanc en colombard. En ondanks het postzegelformaat werden de druiven in vijf fasen van rijpheid geplukt. Vervolgens whole bunch pressing, nauwelijks interventie plus fermentatie en lagering (totaal 10 maanden) op gebruikt eiken.
Fascinerende naam. Fascinerende wijn bovendien. Peer, perzik, appel en citrus zijn nog the usual suspects in het geval van deze druiven. Maar dan schuiven de minder alledaagse venkel en anijs aan, een notenkraakje fluistert en een ziltzucht klinkt door. 'Drink meer wyn. Breek meer brood' spoort een logootje op het achteretiket aan. '
Eet meer patat?' Nee, dat niet. 'Drink er meer van', bevelen wij aan.