Zuid-Afrikaans wijnverhaal zoals er vele zijn. Maar dat maakt het niet minder avontuurlijk. Diemersdal: anno 1698. Hendrik Sneewind krijgt grond toegewezen om een landgoed te beginnen. Wat hij daarvoor heeft moeten doen: we willen het niet weten.
Later krijgt Captain Diemer het landgoed in bezit, maar dat niet alleen. Er is sprake van bijvangst: hij trouwt met de weduwe van Hendrik Sneewind. De naam Diemersdal wordt geboren. Het wijn maken volgt niet veel later: in stukken uit 1705 wordt er over geschreven, de vondst van vaten en een eenvoudige wijnpers lieten nog minder aan de verbeelding over.
In 1885 krijgt de Familie Louw de farm in bezit en begint de lange lijn van 7 generaties wijnmakers met Matthys als voornaam. De huidige Matthys Louw deed ervaring op in zowel Frankrijk als bij Klein Constantia in Zuid-Afrika. Inmiddels: een hyper modern wijnbedrijf met 200 ha en state of the art kelders. In ieder geval lijkt Matthys goed opgelet te hebben tijdens zijn stage bij Klein Constantia. Daar heeft ie sauvignon blanc leren maken en die is uitstekend van Diemersdal.
Maar ook met de lokale held pinotage weet hij te schitteren. Subtiel en verfijnd: kom daar maar eens om bij pinotage. Kleine kers, cassis en pruim in een vers sigarendoosje, een kraakje cacao, subtiele rokerigheid (heeft er iemand een sigaartje opgestoken?) en wikkende en wegende zuren. Een en ander leverde Diemersdal een bijkans permanente plek op in de top-tien van beste pinotage producenten van Zuid-Afrika.
En ook wij zien een Ster.