Domaine de la Monette

Les Fias 2020
Geproefd op 3 september 2023

Van een Nederlands stel dat verliefd werd op de Bourgogne en na een carrière in de informatique, ook wel ‘IT’ genoemd in goed Nederlands, een domein wist te bemachtigen in Mercurey waar in 1996 de wijnproductie stil was gelegd. Na een opleiding aan de wijnschool gingen Roelof Ligtmans en Marlon Steine de vijf hectaren biologisch te lijf. Ruim een kwart eeuw later (voorjaar 2023) hebben zij het wijnstokje inmiddels overigens overgedragen aan Pierre-Etienne Chevallier. Hij werkte eerder voor prestigieuze wijndomeinen zoals La Vougeraie en Cellier aux Moines. Aan hem is het nu om de gevestigde reputatie van Domaine de la Monette, dat inmiddels 11,5 hectare beslaat, voort te zetten. 

Als ie dan nog even benchmarkt op deze 2020 uit Bouzeron komt dat prima voor elkaar. Opvallend verschijning in Bourgogne. Want de appellation doet niet mee met chardonnay. Is witte bourgogne gemaakt van aligoté. Klinkt exclusief, maar je mag je best afvragen waarom chardonnay wereldwijd is doorgebroken en aligoté eenzaam achterbleef op een heuveltje achter Chagny, waar het vooral dienstdeed als support act in de jaren tachtig hit ‘Kir Royal’. 

Maar ooit kwam Aubert de Villaine langs, de grote man achter het fameuze Domaine de la Romanée-Conti. Samen met een aantal andere producenten zette Aubert vol in op aligoté uit Bouzeron - die overigens ook door De Bruijn wordt gevoerd -  zo ook La Monette. En daar weten ze ook van aligoté, zo blijkt. Brandschoon, mineraal, appel met anijs, hooi in het haar, prettige bitters en met flink wat houvast. Geen aanstellerige poeha, geen kapsones of hedonistische neigingen.

wine-score-star
Wit
- Bouzeron - Frankrijk
Producent: Domaine de la Monette pinot noir >
13%
medium
Biologisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Bruijn in Wijnen € 20.25
wine-score-star
Wit
- Bouzeron - Frankrijk
Producent: Domaine de la Monette
pinot noir >
13%
medium
Biologisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Bruijn in Wijnen € 20.25
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.