In Faugères laat men zich erop voorstaan dat op deze plek in de Languedoc sprake is van een van Europa’s oudste ‘terroir’-bodems. Het ruwe, heuvelachtige terrein dat de wijngaarden tot hun beschikking hebben, is te danken aan een bergketen (formaatje Himalaya), die 300 miljoen jaar geleden dwars door Europa liep. Hier was destijds sprake van schuivende platen waardoor de bodem in elkaar werd geperst, met diverse lagen hard gesteente (leisteen) tot gevolg. Deze zogeheten schist vormt een felbegeerde ondergrond voor ambitieuze wijnmakers.
De eigenaar van dit domein is er zo eentje. We proefden al meer wijnen van hem die hij onder zijn eigen naam op de markt brengt. Ook die hebben we beoordeeld. Enfin, ziehier zijn 'gouden oude', eentje van onbesproken komaf bovendien. Geen herbiciden en pesticiden gebruikt. Nauwelijks sulfiet. Zodoende puur, smeuïg, direct, vers donker fruit, zachte tannines en een mild pepertje.
Boers, natuurlijk, puur en aards. Flinke kerel met kunstmestvrije aarde aan zijn knuisten die straks een koe gaat helpen kalveren. Eerst nog even door een sloot waadt om een paard eruit te trekken. En vervolgens een niet startende tractor aanduwt.
Kortom, een wijn die staat. Als een bioboerenhoeve.