Domein met een anno van 1957 toen de grootouders van Wolfgang Maitz, de huidige eigenaar, wijnbouw gingen combineren met een restaurant en een hotel. Wijntoerisme avant la lettre. Vooruitziende blik. Inmiddels is de regio een uiterst populair vakantiegebied. Nu wil er als dat het geval is vervolgens nog wel eens gesjoemdeld gaan worden door de plaatselijke ondernemers. Tweedehands vlees op het bord, kip die door de soep is gevlogen, zakjes en pakjes en water bij de wijn.
Zo niet bij de Maitzen. Wolfgang is samen met 11 andere zeer gerenommeerde wijnmakers (waaronder Polz, Sabathi, Sattlerhof, Tement, Wohlmut) lid van de vereniging Steirische Terroir & Klassik Weingüter. Dit is een groep die volgens eigen zeggen “der regionstypischen Weinkultur mit allerhöchstem Anspruch verschrieben haben” en garant staat voor “Steirische Weine in höchster Qualität”. Waarvan akte.
Want een sublieme en vooral unieke sauvignon blanc valt ons wederom ten deel. We proefden eerder de 2020. Zodoende keken we ook nu weer uit naar de 'verse' 2022. Nergens dat nerveuze vingergeknip van een Nieuw-Zeelander, dat stuivende van een Loire-vertegenwoordiger of het gras-groenige van een cool climate Zuid-Afrikaan.
Fleurig bloesemende ijsbloemen. Rasp van groene appel op kleur gehouden met een spatje yuzu. Grapefruit met lichte bevriezingsverschijnselen. Sabbelen op een wel heel pril grassprietje. Citroenzest met een lancetmesje gesneden. Mini-mandarijn dit oogstjaar. Bescheiden, sereen en toch ook zo verfrissend. Kriebelt langs de ruggengraat naar omlaag daarbij ieder werveltje aantippend.