Rioja Alta. Naar verluidt de plek waar de mooiste rioja's vandaan komen. Sowieso is deze afkomstig van een prachtige plek. In 1052 werd de tuin die deel uitmaakte van de bezittingen van het koninkrijk Najéra-Pamplona cadeau gegeven aan het plaatselijke klooster. Het begeleidende schrijven repte over 'een heerlijke bron voor olie, wijn en noten'. Waar het een goedmakertje voor was, melden de annalen niet overigens. Enfin.
In 1836 kwam het geheel in privébezit en vanaf dat moment werd wijn nog serieuzer genomen. En de omgeving werkt mee. De wijngaarden bevinden zich in het hart van Rioja Alta op een geruststellende hoogte van tussen 450 en 590 meter. Ze zorgen voor een terroir op waarop tempranillo gedijt. En weliswaar vormde het oogstjaar een uitdaging maar een goede wijnmaker - en die werkt op het Castillo - wist er dan diep rood met een goede body en zelfs een heus ouderingspotentieel van te maken. Kortom, wegleggen kan maar opdrinken blijkt ook al een feest waar rijpe kersen de slingers ophangen, pruimen en bessen op hun paasbest zijn en dat takje kruiden in hun revers ze siert. Sappige, koel-compacte presentatie. Lammetjes betreden aarzelend de feestzaal. We begrijpen waarom.