We proefden al flink wat grüners die aan 'ruedaritis' beginnen te lijden. Zoals die uit de grond gejaagde, opgepoetste en snoeperig gemaakte verdejo's. Sjabloonwerk: snoepje-frisje. Confectiehandel. Onbenullig dobberend op de mainstream. Slok-slik-weg. Nu geldt dat overigens vooral voor de types met een supermarktprijsje. Tussen de drie en vijf euro - het populairste segment - troffen we er al flink wat. Van zowel verdejo's als grüners.
Wie de ware aard van een grüner wil leren kennen, geeft meer uit. Dan kan het ook zomaar bijzonder geworden. Neem bijvoorbeeld deze van Weingut Buchmayer. Spicy, sappig, gelaagd, aspergebitters plus links en rechts een haakje en een hoekje voor wat extra houvast. Zinderend en tintelend met een onuitputtelijke energie . Moet groene stroom zijn. Buchmayer werkt biologisch.
Wat bij eten wellicht? Hoe denk je over het klassieke een-tweetje met Wiener schnitzel. Om in het thema te blijven: van scharrelvlees natuurlijk. Een goeie uitvoering in het aanbod van vleesvervangers zijn we namelijk nog niet tegen gekomen.