Waar zo'n coronavirus en de bijbehorende lockdowns al niet goed voor zijn. Importeur Winterberg ontdekte Weingut Philipp Grassl tijdens een online-tasting in de lockdownperiode van het tweede coronajaar. Toen 'het gewone leven' echter weer was teruggekeerd (is dat het eigenlijk wel?) en Winterberg Carnuntum aandeed smaakte zijn wijnen ter plekke ook naar meer.
Laten wij daarom ook maar even kennismaken met Philipp Grassl in Göttlesbrunn. Selfmade man. Waar nu zijn proeflokaal is, liepen 25 jaar geleden nog de kippen. En waar de tanks en vaten staan, stond de grote hooischuur. Inmiddels is het bedrijf 27 hectare groot en behoort het - mede door Grassl's cultwijn Bärnreiser Réserve - tot de beste van Oostenrijk; de toonaangevende wijngidsen Falstaff en Vinaria geven deze de hoogste score (5 sterren resp. 5 kronen).
Maar laten we relatief nederig beginnen, met zijn zweigelt, de druif waardoor Carnuntum de toevoeging meekrijgt op het etiket. Uiterst precies gemaakte rode. Kersen, bessen, kruiden, laurier, beetvaste tannines, tuigleer, een spoortje cacao en hoge maar subtiele zuren. Voor dit bedrag moet je zorgen dat je er als de kippen bij bent. Maar bestudeer vooral ook nog even zijn andere rood plus het wit van chardonnay.