Op uitnodiging van Marc Kent, managing partner van Boekenhoutskloof, mocht ik zijn nieuwe oogst semillon proeven. Bij hem thuis nog wel. En nou ben ik een groot fan van Zuid-Afrika, dus ik zei volmondig ja. Thuis bleek echter in Amsterdam, omdat Marc er voor heeft gekozen om Franschhoek na 25 jaar in te ruilen voor een jaartje aan het Museumplein. Dat werd dus een bezoekje op de fiets.
En het bleef ook niet bij die ene semillon overigens. Om te beginnen bood hij hem geheel 'deconstructed' aan. Dat wil zeggen dat ik de vijf afzonderlijke wijnen, die samen de blend vormen, stuk voor stuk mocht proeven.
De uiteindelijke Boekenhoutskloof Semillon is namelijk voor 19% afkomstig van Eikehof 1902 Block. Hierbij is 1902 inderdaad het jaar van aanplant. We kunnen stellen dat dit de oudste semillon stokken van Zuid-Afrika zijn. Een textbook semillon met veel diepgang en hele donkere boenwas-achtige tonen.
Het tweede component was Eikehof 1942 Block. Inderdaad 40 jaar later aangeplant, maar inmiddels ook geen jonkies meer. Pittiger, gaat meer de fruitkant op. Juicy met abrikozen. Uiteindelijk goed voor 16% van de blend.
Een groot deel van de blend (30%) kwam van semillon #3: La Colline 1936 Block, dat op twee verschillende momenten is geoogst. Dit betreft de eerste pluk. Op zichzelf staand is dit het meest interessante component van de blend. Smokey, sterk geurig en bijna Bordeaux-sémillon-achtig. Opgevoed op nieuwe eikenhouten vaten en dat is dan ook de reden voor zijn rokerige karakter en niet de barbecue die buiten op het balkon staat te loeien.
De tweede pluk van La Colline 1936 Block (goed voor 32%) moet nog even loskomen, maar geeft ook weer een mooi wasachtig karakter.
En nu komt het leuke. In glas nummer 5 zit namelijk een Muscat d'Alexandrie. De wijnmaker heeft zich de vrijheid verschaft om 3% muscat toe te voegen aan de uiteindelijke blend. Hij is droog, maar oh zo typisch muscat. Mooi. Bijna droge Elzas muscat stijl. En grappig om te zien hoe sterk de muscat altijd in de uiteindelijke blend naar voren komt.
In het laatste glas zit de ultieme blend. Met de ideale balans tussen bovengenoemde verschillende karakteristieken. Een mooie textuur, zacht en met een lang leven voor zich. Kan makkelijk 10 tot 15 jaar rijpen.