Oude stokken, jonge wijnmaker: Temuri Dakishvili. Ter geruststelling: noteert de vierde generatie van een familiebedrijf dat al sinds 1930 doende is. Voor een schriftelijke cursus wijn maken van het LOI hoeft dus niet gevreesd te worden: Temuri een jongen van de praktijk en is dermate talentvol dat meerdere producenten van zijn diensten gebruikmaken.
Maar bij deze draagt de wijn de familienaam. Gemaakt van de saperavi, een teinturier, een blauwe druif met rood vruchtvlees. Ook de dornfelder en de alicante bouschet maken deel uit van die familie. Zal het iemand verbazen dat dit nogal krachtcentrales zijn die bijna nooit ingezet worden om 'puur' te drinken maar veelal een blendfunctie dienen?
Enfin, daar denken ze in Georgië in ieder geval anders over waar de saperavi zo'n beetje uitgeroepen is als nationale druif. Wat doet Temuri ermee? Die heeft 'm weten te temmen. Niet dat ie nu braaf opzit en pootjes geeft. Traditioneel gemaakt op amfora, eigen gisten, geen filtering. Rijpe kersen, bramenbitters, cassis, espressomaalsel, hoogglanzende tannines en een zacht zoemende afdronk.