Garnacha met z’n gulle kersenfruit komen we veelvuldig tegen in Spanje, en onder de naam grenache in gans Zuid-Frankrijk, maar marselan?
Een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache, in 1961 aan elkaar gepaard door Paul Truel, druivensouteneur te Marseillan in de Languedoc – dus vandaar de naam. Van een wereldwijde doorbraak is het niet gekomen. In het Franse zuiden wordt er wat mee gewerkt. Links en rechts staat er een veldje in Californië.
En hier in Valencia ziet Derrick Neleman potentie in deze bastaard. Onder zijn degelijke opvoeding laat marselan zien wat hij kan. Laat hij proeven wie z’n beroemde ouders zijn. Of het donkere kersenfruit in deze wijn van de grenache komt of ook van hem kan misschien zelfs Neleman zelf niet proeven, maar dat dat cassisfruit en die sjieke stoerheid van marselanouder cabernet komt is duidelijk.
Doet in die zin denken aan cabardès, dat aparte stukje Frankrijk op de grens van Zuid-Frankrijk en Zuidwest-Frankrijk, waar de druiven cabernet en grenache, deftig en zonnig, elkaar ook ontmoeten en succesvol samengaan. Paul Truel had het goed gezien.