Bij Asperges, passen wijnen zoals sauvignon blanc, chardonnay, grüner veltliner.
Bijna het laatste culiritueel dat we nog hebben: de witte asperges uit Limburg. Uit Zuid-Nederland, goed, want Brabant doet ook mee. Wat suggereert onze eigen Wijnspijswijzer? Sauvignon Blanc, Chardonnay (maar dan wel een ‘elegante’) en Grüner Veltliner.
Klopt natuurlijk. We gaan er dan vanuit dat je de blanke scheuten klassiek bereidt, eieren gekookt of verwerkt in een saus erbij, boter, ham wellicht. En eerlijk gezegd past er nog veel meer bij; klassiek bereide asperges zitten nu eenmaal in het midden van het smaakspectrum, fris door de groente, rond en rijk door de boter en eieren.
Dus neem geen dikke Chardonnay met veel houtrijping. En ik zou zelf liever een Sauvignon Blanc als Sancerre hebben (wat ronder) dan eentje uit Nieuw-Zeeland (springerig en zeer fris). Maar uiteindelijk lopen alle adviezen droog in het zand van je eigen voorkeur: kies de wijn waar je hart sneller van gaat kloppen. De eerste asperges eten is een voorjaarsfeest. En dat vier je met de wijn die je zelf het allerlekkerst vindt.