Nieuw-Zeeland een land zonder wijngeschiedenis? Hou toch op. Elk wijnland heeft zijn eigen geschiedenis. Je moet hem soms alleen nog ontdekken. Net zoals de ontdekkingsreizigers Abel Tasman en James Cook. Misschien was de geschiedenis van Nieuw-Zeeland wel heel anders gelopen als James Cook de moeite had genomen om iets meer de binnenlanden in te gaan. In ieder geval had hij dan Mount Fishtail gezien: de mythische berg met een dubbele piek.
De moderne geschiedenis van Nieuw-Zeeland begint op 13 december 1642. Abel Tasman heeft drie weken daarvoor Tasmanië ontdekt. Hij vaart met zijn zeilschip langs de westkust van het Zuidereiland van hedendaags Nieuw-Zeeland, dat op dat moment nog niet in kaart is gebracht. Tasman denkt in eerste instantie te zijn beland in Zuid-Amerika. Pas een jaar later realiseren cartografen dat er nieuw land is ontdekt. Het wordt 'Nova Zeelandia' genoemd.
Tijdens zijn ontdekkingsreis maakt Abel Tasman een cruciale fout. Hij denkt dat de Straat Cook, gelegen tussen het Noordereiland en het Zuidereiland, een bocht is en vaart er langs. Op zich niet zo gek als je bedenkt dat de Straat Cook pas 127 jaar later wordt ontdekt. Het is in 1769 namelijk Captain James Cook, een Britse zeevaarder en cartograaf, die hier als eerste Europeaan doorheen vaart. Tijdens drie verschillende ontdekkingstochten brengt hij heel Nieuw-Zeeland in kaart. En passant geeft hij Nova Zeelandia een andere naam: New Zealand.
Captain Cook moet een glimp van Marlborough hebben opgevangen toen hij door de zeestraat reisde, die naar hem werd vernoemd. Wat zou zijn eerste indruk van deze regio zijn geweest? Een in mist gehuld, bergachtig landschap waar de grens tussen water en land moeilijk te zien is. De namen van hedendaagse wijnproducenten klinken als aantekeningen uit het logboek van Captain Cook. Denk maar eens aan Cloudy Bay, Gold Water en natuurlijk Misty Cove.
Was Captain Cook iets meer de binnenlanden ingevaren, bijvoorbeeld over de Wairau Rivier, dan had hij zeker Mount Fishtail gezien. Deze berg met een dubbele piek ziet eruit als een rechtopstaande vissenstaart. Een logische verklaring voor zijn naam. Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw kijkt Mount Fishtail uit over de wijngaarden van Marlborough, die voornamelijk staan aangeplant met sauvignon blanc.
Laat het ze in Sancerre en Pouilly-Fumé maar niet horen. Steeds vaker wordt er namelijk gezegd dat het klimaat in het Nieuw-Zeelandse Marlborough nog geschikter is voor de aanplant van sauvignon blanc, dan de Franse Loirevallei. Geen wonder dat meer dan driekwart van alle sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland staat aangeplant in Marlborough. Bovendien wordt 86% van alle wijnen die Nieuw-Zeeland exporteert, gemaakt van deze druif. Zie sauvignon blanc daarom gerust als het vlaggenschip van de Nieuw-Zeelandse wijnvloot.
Sauvignon blanc houdt van een koel klimaat. De druif is vernoemd naar het Franse woord ‘sauvage’, dat ‘wild’ betekent. Dat geldt zeker voor zijn aromatische expressie. In jip-en-janneketaal: sauvignon blanc knalt je glas uit. Bij schoolvoorbeelden uit de Loire word je al omver gekegeld met granny smith, citroen en vers gemaaid gras. Tel daar bij de Nieuw-Zeelandse varianten gerust nog aroma’s op van groene paprika, passievrucht, limoen en grapefruit. Logisch dus dat Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc wereldwijd wordt gezien als een geheel eigen stijl.
De wijnen van Mount Fishtail zijn vernoemd naar de legendarische berg, die als een schildwacht waakt over de vele kwaliteitswijngaarden van de streek. Het bewerken van de verschillende percelen wordt met de grootst mogelijke zorg uitgevoerd: ‘handcrafting’ is the applied standard. De wijnmaker kiest ervoor om van de verschillende vineyards aparte wijnen te vinifiëren. Daarna componeert hij de ideale blend voor Mount Fishtail als een symfonie.
Het merk Mount Fishtail valt onder het portfolio van Misty Cove. Een grote naam in Marlborough met jarenlange ervaring. Zie Misty Cove gerust als een échte sauvignon blanc specialist. Bovendien een familiebedrijf met een Nederlands tintje. De vrouw van de eigenaar is namelijk Nederlands. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de smaak!
Zo staat Mount Fishtail Sauvignon Blanc bij De Grote Hamersma, net als de berg zelf, fier bovenaan de lijst met de Beste Supermarkt Sauvignon Blancs onder de tien euro. Hij werd nota bene bekroond met een 9- Sterwijn: ‘Een zeer verfijnde, subtiel vormgegeven sauvignon. Alle pit en groene lentefrisheid die zo karakteristiek is voor sauvignon, maar dan verpakt in zijdezachte smaken met talloze nuances. En dat alles voor een prijs dat je geld overhoudt voor een zeer luxe vis er bij.’
Is het dan alleen maar sauvignon dat de klok slaat? Nee, zeker niet. Want je vindt in Marlborough bijvoorbeeld ook nog wat pinot noir. Nog zo’n klassieke druif, die het liefst staat aangeplant in de koelere wijngaarden. Ter plaatse wordt hij gebruikt voor rood of rosé. In het laatste geval kiest de wijnmaker van Mount Fishtail ervoor om 4% rode wijn toe te voegen aan de sauvignon. Vooral voor de kleur, maar ook voor wat diepgang en extra smaak van aardbei en watermeloen. Proef het zelf in de met een 8- bekroonde Mount Fishtail Blush: ‘het ruikt als Nieuw-Zeelandse sauvignon, als voorjaarsregen, kruisbes, kattekwaad, het smaakt net zo vrolijk fris, maar het is roze!’
De wijnen van Mount Fishtail bieden je de ideale ontdekkingsreis door Nieuw-Zeeland in het algemeen en Marlborough in het bijzonder. Ga daarom direct op zoek naar je innerlijke Abel Tasman of James Cook. Ontdek nieuwe smaken en wie weet wordt er op een dag ook een eiland, een stad of een zee naar jou vernoemd. Word het Mount Fishtail Sauvignon Blanc of kies je voor Mount Fishtail Blush? Je vindt beide wijnen in het schap van jouw Jumbo.
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo