Rode wijn zit in het verdomhoekje. Wereldwijd consumeren we minder rood dan voorheen. In 2004 was 48% van de totale wijnconsumptie ter wereld rood. Maar inmiddels is dat aandeel flink gezakt. In 2021 was het nog ‘maar’ 43%. En het wordt jaarlijks minder. Is rode wijn dan de Blokker onder de wijnen? En gaat rood langzaam maar zeker verdwijnen van de wijnkaart en uit de winkelschappen?
Zo’n vaart zal het niet snel lopen. Er zullen altijd liefhebbers voor rood zijn. Sterker nog er is een hele groep wijndrinkers die ervan overtuigd is, dat de enige wijn die je drinkt rood is. WIREKUF, wordt dit gezelschap kortweg genoemd. Een acroniem voor Wijn Is Rood En Komt Uit Frankrijk. Maar eerlijk is eerlijk. De leden van dit gezelschap zijn vaak mopperende witte oude mannen, en ook die groep drinkt steeds minder.
Om maar even bij de oude mannen en in Frankrijk te blijven, kijken we over de grens naar een van de beste wijnmakers van de Rhône. Michel Chapoutier werkte in de jaren ’80 al volledig biodynamisch. Al ver voor de tijd dat er millennials, hipsters en influencers op deze wereld rondliepen. Zijn hoge cuvées worden wereldwijd erkent als de beste exemplaren van de noordelijke Rhône, terwijl zijn instapwijnen, de witte en rode Côtes du Rhône, voor de gewone sterveling goed te veroorloven zijn.
Het was nota bene op Instagram dat ik Chapoutier voorbij zag komen met een interessante gedachte. Hij vertelde dat we tegenwoordig leven in een wereld van koude dranken. Ga maar na. Als we een alcoholisch drankje bestellen, dan nemen we een ijskoude cocktail, een koel glas mousserend of een verfrissende witte wijn of rosé. Rood is volgens Chapoutier het buitenbeentje van de dranken. Het probleem…? De serveertemperatuur.
En daar moet ik Chapoutier gelijk in geven. De serveertemperatuur van wijnen is een heikel punt. Voor alle wijnen wel te verstaan. Want wij Nederlanders drinken onze witte wijn vaak direct uit de koelkast. En rood staat gewoon in de huiskamer. Want zo hebben we het geleerd. ‘Rood drink je op kamertemperatuur.’ Ja, hallo! Kamertemperatuur uit de 19e eeuw. Toen je nog woonde in een kasteel met dikke kasteelmuren, als je überhaupt tot de gelukkigen behoorde die wijn dronk. Binnen in jouw kasteel was het all year round gewoon 16 tot 18 graden. De ideale temperatuur om rood te serveren. Maar inmiddels is het in de meeste huishoudens behaaglijk 20 graden. Een ramp voor rood.
Drink je wijn te warm, dan krijgen alcohol en tannines de overhand. Met andere woorden: je wijn wordt er zwaarder van. En dankzij global warming rijzen de alcoholpercentages inmiddels de pan uit. (Te) warm rood levert instant koppijn op. Een klacht die ik van veel wijndrinkers hoor. Aan de andere kant zorgt een te koude serveertemperatuur ervoor dat je niets meer proeft. Bij sommige witte wijnen is dat overigens juist een zegen…
Het probleem werd benoemd door Chapoutier. Maar in dezelfde post kwam de beste man gelukkig ook met de oplossing. Het is vrij eenvoudig en iedereen had het kunnen bedenken. ‘Behandel je rode wijn, alsof het een witte is.’ Daar waar je een witte wijn ergens tussen de 8 en 12 graden moet serveren, kan je dat ook eens doen voor rood. Persoonlijk vind ik 12 graden nog nét iets te koel voor rood. Maar tussen de 14 en 16 graden kan ik enorm aanraden.
Met name bij lichte en fruitige rode wijnen werkt dit perfect. Probeer het eens met spätburgunder (pinot noir), beaujolais of grenache-gedomineerde wijnen zoals Côte du Rhône. Maar ook je stevige rood, zoals Rioja, Amarone of Bordeaux knapt ervan op.
Deze week is het 'Hulde aan de rode wijn bij Albert Heijn!'. Dat betekent dat er meer dan 230 rode wijnen in de actie zijn: Tweede fles, halve prijs. Die rode wijnen drink je dus voortaan licht gekoeld. Dan voel je je als een eigenaar van een chateau.
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn