De ene bolognese is de andere niet. Zelfs van mijn hand zijn er verschillende versies in omloop – ik doe het tegenwoordig weer anders dan bij de opname voor Foodtube. Wat natuurlijk sowieso foute boel is, is het gebruiken van kant-en-klaar, of tevreden zijn met louter gehakt en tomaat. Luiheid. Culi-armoe. De rijkheid van bolognese komt immers ook uit de groenten. Maar bovenal uit de tijd, het geduld (en, heel eerlijk, een hoop eersteklas versgeraspte Parmigiano Reggiano, ssst).
Dan de wijn. In Bologna houden ze van Lambrusco en dan niet die weke zoete versie, maar een droge, beetje wrang, hartig eigenlijk. Die is bij ons niet of nauwelijks te krijgen. Om de hoek van Bologna wordt Sangiovese di Romagna gemaakt; er zijn mensen die beweren dat de sangiovesedruif daar zijn oorsprong heeft. Vind je die niet, dan nemen we sangiovese uit de aanpalende regio Toscane: Chianti. Sappig, geschraagd, geurend naar pruimen en viooltjes. Lukt zelfs dat niet, grijp dan naar een Cabernet Sauvignon. Qua verhaal en associatie een beetje een zwaktebod, maar de smaak past precies.
Raar woord eigenlijk, ‘hachee’. Uit het Frans afkomstig, dat zie je, maar een beetje afgedwaald. Het betekent ‘gehakt’ en dat is het nou net niet. De verandering van betekenis is vast oud, wan...
Boerenkool met worst, wat drinken we erbij?
Daar is hij dan, onze culinaire trots, ons eigenste van het eigenste: de boerenkoolstamppot. Met worst, met een kuiltje jus wellicht. Over het gerecht is allerlei vermakelijks te verhalen. Over dat de...
Erwtensoep, wat drinken we erbij?
We hebben het nauwelijks nog: echte kou. Met strenge vorst, ijs, sneeuw, Elfstedentocht, kranten onder je trui, bevriezende snorren. In plaats van een winter grijst de herfst van oktober tot maart. De...
Pasta bolognese, wat drinken we erbij?
De ene bolognese is de andere niet. Zelfs van mijn hand zijn er verschillende versies in omloop – ik doe het tegenwoordig weer anders dan bij de opname voor Foodtube. Wat natuurlijk sowieso foute bo...
Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.