Wat drinkt Sinterklaas bij zijn versnaperingen? Bisschopswijn uiteraard. Drank en garnituur danken beide hun karakter aan de specerijen die de VOC eeuwen geleden naar onze havens bracht. Wat wij bisschopswijn noemen was toen een feestelijke drank voor het hele jaar. Zo niet een manmoedige poging om verzuurde wijn weer wat glans te geven. Want o, o, wat was er toen veel schrale, foute, zure, geoxideerde, muffe wijn in de kannen. Voorts werden specerijen als uiterst goed voor de gezondheid beschouwd en zelfs suiker gold als specerij.
Drink jezelf gezond met bisschopswijn, die je zelf maakt natuurlijk. Basis is een eenvoudige rode. Het recept is verrukkelijk losjes: verwarm de wijn – niet laten koken! – en meng er naar smaak suiker doorheen, plus specerijen, kaneel en kruidnagel voorop, nootmuskaat zelfs, een steranijsje, allemaal voorzichtig en niet te veel. Tegenwoordig willen liefhebbers er een plak sinaasappel of citroen aan toevoegen, maar dat is een frats waar zeventiende-eeuwers niet aan deden. En Sinterklaas? Die vindt dat juist weer best.
Hieronder een aantal mogelijke wijnen om een lekker bisschopswijn te maken, Spaans natuurlijk.
Te koop bij Aldi
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Lidl
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn