De Franse wijnmaker Gérard Bertrand is, met meer dan 2 duizend hectare, de grootste producent van biodynamische wijn ter wereld. In 2002 begon hij zijn zestien wijngaarden in de Languedoc en de Roussillon om te zetten naar deze milieuvriendelijker manier van landbouw. Nu legt hij de focus op de ondergrondse wereld, op de gezondheid van de aarde onder de wijnstokken en het opvangen van CO2 daarin. Precies dat waar de wereld op dit moment grote behoefte aan heeft.
Wijnbouw kan dan ook een belangrijk verschil maken in het gezonder krijgen van de landbouw in het algemeen. Niet alleen in een voortrekkersrol, maar (helaas) ook omdat het al decennialang een goed voorbeeld is van hoe het niet moet. Met veel monocultuur en een enorm hoog gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Daar komt gelukkig verandering in. Er moet nog veel gebeuren maar het bewustzijn en de eensgezindheid onder wijnproducenten om het beter te doen was nooit eerder zo hoog. Positief voor de aarde, voor de wijnboeren én voor jou - de wijngenieter! Proost.