Een hele leuke. Let goed op: heeft niets van doen met Auxerre. Indien rood en in Cahors is het de plaatselijke naam van de Cot. Auxerrois blanc echter was vroeger in de Moselle de naam voor chardonnay, terwijl auxerrois gris weer een Elzasser synoniem is voor pinot gris. Dan hebben we nog auxerrois zelf, een oude (waarschijnlijk voor het eerst genoemd in dertiende eeuw) witte druif uit de Elzas en verder Noordoost-Frankrijk. Het is een van de vele nakomelingen van pinot en gouais, en zo familie van onder andere chardonnay, gamay, aligoté en uiteraard de familie Pinot. Hij wordt ook wel pinot auxerrois genoemd in de Elzas. In het Duits heet hij ook wel kleiner heunisch en heunisch is Duits voor gouais. Er staat flink wat auxerrois in de Elzas, al zie je de naam zelden op een etiket. Het meeste verdwijnt in edelzwicker of wordt gemengd met pinot blanc. Zo zelfs dat er ‘pinot blanc’ op het etiket mag staan zelfs al is de inhoud grotendeels of zelfs puur auxerrois.Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z