Auxerrois

Een hele leuke. Let goed op: heeft niets van doen met Auxerre. Indien rood en in Cahors is het de plaatselijke naam van de Cot. Auxerrois blanc echter was vroeger in de Moselle de naam voor chardonnay, terwijl auxerrois gris weer een Elzasser synoniem is voor pinot gris. Dan hebben we nog auxerrois zelf, een oude (waarschijnlijk voor het eerst genoemd in dertiende eeuw) witte druif uit de Elzas en verder Noordoost-Frankrijk. Het is een van de vele nakomelingen van pinot en gouais, en zo familie van onder andere chardonnay, gamay, aligoté en uiteraard de familie Pinot. Hij wordt ook wel pinot auxerrois genoemd in de Elzas. In het Duits heet hij ook wel kleiner heunisch en heunisch is Duits voor gouais. Er staat flink wat auxerrois in de Elzas, al zie je de naam zelden op een etiket. Het meeste verdwijnt in edelzwicker of wordt gemengd met pinot blanc. Zo zelfs dat er ‘pinot blanc’ op het etiket mag staan zelfs al is de inhoud grotendeels of zelfs puur auxerrois.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Een nieuwe loot aan de certificeringsboom: ROC
Op dit moment hét hotste item in de landbouw is de regeneratieve stijl, met een positief effect op de omgeving. Met minimale bodemverstoring, minimaal gebruik van chemische middele....
Niels van Laatum: Alcohol en suiker, kan het een ietsje minder?
Als auteur van het boek Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn heb ik mij verdiept in de wereld van wijnen die gemaakt zijn met minimaal ingrijpen: low-intervention wine....